Nadzór Powiatowego Inspektoratu Weterynarii

Wiecie co to jest „MLO”? To taki skrót, który określa formalnie formę naszej działalności. Jest to działalność MARGINALNA, LOKALNA i OGRANICZONA.

Wynika to bezpośrednio z Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

Ale co to oznacza?

Przede wszystkim, i to jest dla nas najważniejsze, działamy lokalnie. Zgodnie z Rozporządzeniem możemy działać na terenie całego województwa i ościennych powiatów.

My wybraliśmy Wrocław i właśnie na jego obszarze i okolicach skupiamy naszą działalność. Jest to dla nas bardzo ważne. Nie chcemy być wielkim producentem nabiału. Chcemy pozostać manufakturą lokalną, gdzie można kupić swój ulubiony serotoninowy produkt, który jest wyjątkowy, przepyszny i zdrowy.

Co więcej? Mamy też ograniczenia, co do wielkości produkcji. W Rozporządzeniu jest jasno wskazane ile kilogramów sera możemy warzyć tygodniowo. Wiąże się to z naszym podejściem. Już otwierając serowarnię, podjęliśmy decyzję o tym, że chcemy, aby nasza produkcja była mała, tak, żeby jakość była na najwyższym poziomie.

Ponad to, musimy spełniać masę wymogów sanitarnych. Nie ma lekko 😉

Nadzór nad naszą działalnością sprawuje Powiatowy Inspektorat Weterynarii we Wrocławiu.

Na samym początku otrzymaliśmy tzw. Nr WNI, który jest naszym identyfikatorem.

Nasz nr to: 02647207.

Zanim rozpoczęliśmy działania w serowarni, przedstawiciele PiW pojawili się na miejscu i ocenili, czy nasz lokal spełnia wszystkie warunki sanitarne. Oj! Spełnił wszystkie wymogi. Bez najmniejszego problemu 🙂

Oprócz tego, PiW regularnie pobiera próbki naszych serów w celu zbadania ich pod kątem różnych bakterii (m. In. bakterie E. coli).

Gospodarstwa rolne, które dostarczają nam swoje najlepsze mleko, również podelgają kontroli przez PiW zgodny z miejscem prowadzenia hodowli.

Jak widzicie, wszystko jest pod kontrolą i w najlepszym porządku. Poza tym, że my robimy wszystko, aby nasze produkty były najlepsze i zdrowe, jest jeszcze instytucja, która czuwa nad tym, żeby wszystkie wymogi sanitarne były spełnione.