Serowarnia i Sklepik

Zarówno serowarnia, w której powstają wszystkie nasze produkty, jak i sam sklepik przy serowarni, mieszczą się przy ulicy Słubickiej 20c, na wrocławskim Szczepinie 

W serowarni nabiał powstaje rzemieślniczo. Co to znaczy? To znaczy, że Andrzej wytwarza wszystkie nasze produkty ręcznie z minimalnym udziałem urządzeń mechanicznych.

Owszem, mamy kocioł serowarski, ale jest on również obsługiwany ręcznie. Nie ma zdalnego sterowania, ani programów, które odpowiadają za produkcję nabiału.

Dlaczego tak działamy? Przecież z pełną mechanizacją byłoby dużo łatwiej! Taki był nasz pomysł na biznes – po prostu. Z założenia Andrzej czuwa swoim czujnym okiem nad całym procesem. Dzięki temu, że na każdym etapie angażuje wszystkie swoje zmysły, potrafi wyczuć każde odstępstwo od normy. A trzeba mu przyznać, ma niezłego czuja! Mleko, to żywy organizm. Mimo, że korzystamy z jednego źródła mleka, nie zawsze jest takie samo. To oznacza, że przy każdym warzeniu sera trzeba być bardzo uważnym i za każdym razem proces może się nieco różnić. A już głowa w tym Andrzeja, żeby wynik był doskonały.

Serowarnia ma wyznaczone obszary. Jest pomieszczenie produkcyjne, gdzie powstają wszystkie nasze produkty, ale też są magazyny, gdzie trzymamy produkty gotowe lub też opakowania. Ich układ nie jest przypadkowy. Wszystko musi być zgodne z wymogami sanitarnymi, a cały lokal został odebrany pod tym kątem przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii

Sklepik przy serowarni jest maleńki i przytulny. Wiecie, że kiedyś miało go w ogóle nie być? Pierwotnie przy serowarni miał być tylko punkt odbioru zamówień. Na szczęście na etapie projektu, okazało się, że sklepik się zmieści i dzięki temu, możemy Was teraz gościć.

Sklepik funkcjonuje specyficznie. Otwieramy go zgodnie z cyklem warzenia. Co to oznacza? Sklepik jest czynny od środy do soboty. Wszystko po to, żebyśmy mieli pewność, że to, co do Was trafia jest świeże i najwyżej jakości.

Wygląda to tak:

  1. W poniedziałki i wtorki Andrzej warzy świeże twarogi krowie i kozie. Dlatego w te dni nasz sklepik jest nieczynny.
  2. W środy otwieramy sklepik i wtedy właśnie możecie kupić pierwsze świeże krowie Twarogi jak od babci oraz ricotta, masło, maślankę, czy śmietanę.
  3. W czwartki pojawiają się przepyszne kozie kremowe twarogi oraz Twarożyce.
  4. W piątki po południu uzupełniamy lodówkę w sklepiku o kolejną porcję Twarogu jak od babci.
  5. W soboty sprzedajemy wszystkie świeżaki. Część naszego zaopatrzenia jedzie oczywiście na weekendowe targi.
  6. Przez wszystkie dni funkcjonowania sklepiku, znajdziecie w sklepikowej lodówce rozmaite sery do krojenia. Pełną ofertę naszego sklepiku znajdziesz TUTAJ 

Jeśli zostają nam jakieś pojedyncze sztuki nabiału- sporadycznie sprzedajemy je przez aplikację Foodsi, ale częściej znajdziecie nasze produkty w okolicznych lodówkach społecznych.

Nic się nie marnuje!

Zapraszamy Was serdecznie do odwiedzenia naszego Sklepiku przy serowarni. Do zobaczenia!